Έξαρση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας

Έξαρση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας

Αρ. Πρωτ. 10378/03.02.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Έξαρση παρουσιάζει το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, που αφορούσαν στο 2010, περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι στη χώρα μας απασχολούνται χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Η πολιτική που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση εντείνει ιδιαίτερα το φαινόμενο, χωρίς να το καταπολεμά και να το περιορίζει. Η μείωση των εισοδημάτων, η εργασιακή επισφάλεια, η αύξηση της φορολογίας, οι ελλιπείς έλεγχοι και γενικότερα η ανυπαρξία πρωτοβουλιών και πολιτικών ενίσχυσης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διευρύνει το φαινόμενο.

Η Κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει μέτρα που θα αποσκοπούν στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής όχι μόνο να μην υποχωρεί, αλλά να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας. Μάλιστα το καθεστώς ατιμωρησίας το επέτεινε ακόμη περισσότερο. Η αποτελεσματική πρόληψη του φαινομένου, η αύξηση των διενεργούμενων ελέγχων και η επεξεργασία ενός σχεδίου με γνώμονα την παροχή κινήτρων προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα του αρμόδιου Υπουργείου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου για την πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και ποιες κατευθύνσεις πρόκειται να δώσει, έτσι ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες για την αποτελεσματική καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου;

Απάντηση Υπουργείου

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ   ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ